Ακράτεια Ούρων

Ο όρος «ακράτεια ούρων» περιγράφει την οποιαδήποτε ανεπιθύμητη απώλεια ούρων.

Η ακράτεια ούρων διακρίνεται στην επιτακτικού τύπου ακράτεια, στην ακράτεια από προσπάθεια, στη μικτού τύπου και στην ακράτεια από υπερπλήρωση.

Στην ακράτεια επιτακτικού τύπου οι ασθενείς έχουν συχνά πολύ μεγάλη επιθυμία για ούρηση, η οποία δεν αναβάλλεται και συνοδεύεται με απώλεια ούρων, μέχρι να φτάσουν στην τουαλέτα.

Στην ακράτεια κατά την προσπάθεια, η απώλεια ούρων συμβαίνει κατά τη διάρκεια προσπάθειας, όπως για παράδειγμα κατά την έντονη βάδιση, με βήχα ή με φτάρνισμα. Είναι ο κυριότερος τύπος ακράτειας που εμφανίζεται στους άνδρες που έχουν υποβληθεί σε ριζική προστατεκτομή λόγω κακοήθειας προστάτου αδένα.

Η ακράτεια μικτού τύπου περιλαμβάνει συνδυασμό χαρακτηριστικών από τους δυο προηγούμενους τύπους ακράτειας, ενώ η ακράτεια από υπερπλήρωση συμβαίνει, όταν η ποσότητα των ούρων μέσα στην ουροδόχο κύστη ξεπεράσει τη χωρητικότητά της. Οφείλεται κυρίως σε αδυναμία ούρησης λόγω διογκωμένου προστάτη αδένα ή σε νευρολογική βλάβη της ουροδόχου κύστης λόγω συνήθως του σακχαρώδους διαβήτη.

Με βάση το ιστορικό του ασθενούς, τη συμπτωματολογία και μια σειρά ειδικών εξετάσεων, όπως τον υπέρηχο του ουροποιητικού και τον ουροδυναμικό έλεγχο, ο ουρολόγος - ανδρολόγος είναι σε θέση να διακρίνει τον τύπο ακράτειας που παρουσιάζει κάθε ασθενής.

Η ακράτεια ούρων επιδρά δραματικά στη καθημερινότητα του ασθενούς γιατί ο άνδρας που τη βιώνει διακατέχεται από μειωμένη αυτοπεποίθηση, απέχει σεξουαλικά και γενικά περιορίζει τη κοινωνική του δραστηριότητα.

Κάθε άνδρας που αντιμετωπίζει ακράτεια ούρων θα πρέπει να απευθύνεται σε εξειδικευμένο ανδρολόγο - ουρολόγο, προκειμένου να του δοθούν εξατομικευμένες θεραπευτικές λύσεις και οδηγίες αντιμετώπισης του προβλήματος.

Χάρτης

Επικοινωνία

Ανδρολογικό Βόλου: Αγίου Νικολάου 31, Τ.Κ.38221 Βόλος

PhoneΤηλ: 2421033223, Fax: 2421033223,Κιν: 6945363356
email andrologikovolou@gmail.com
web www.andrologikovolou.gr

ΙΑΣΩ Θεσσαλίας: 8ο χλμ. Π.Ε.Ο Λάρισας - Αθηνών, Τ.Κ. 41500 Λάρισα

PhoneΤηλ: 2410 996000, Fax: 2410 555451

© 2018 Ανδρολογικό Βόλου      
Back to Top