Νόσος Peyronie

Η νόσος Peyronie είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση σκληρών πλακών στο σώμα του πέους, οι οποίες προκαλούν κάμψη και γωνίωση του πέους κατά τη στύση, καθώς επίσης και πόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Όταν οι πλάκες είναι μεγάλες σε έκταση τις ψηλαφά συνήθως και ο ίδιος ο ασθενής. Η κάμψη και η γωνίωση μπορούν να λάβουν τέτοια έκταση ώστε είτε να καθίσταται η διείσδυση του πέους αδύνατη είτε να προκαλείται διαταραχή της στύσης.

Η ακριβής αιτιολογία δεν είναι γνωστή. Έχουν ενοχοποιηθεί κυρίως τραυματισμοί του πέους κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής και το κάταγμα του πέους. Άλλες αιτίες είναι μικροβιακοί παράγοντες, αυτοάνοσα νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτης, αρτηριακή υπέρταση, συστηματική αγγειακή νόσος, ακόμη και κάποιες νεοπλασίες. Η νόσος του Peyronie μπορεί να προσβάλει οποιονδήποτε άντρα, οι πιο συχνές όμως δεκαετίες εμφάνισης είναι η 5η και η 6η.

Η διαγνωστική προσέγγιση περιλαμβάνει ένα πλήρες ιατρικό και σεξουαλικό ιστορικό που αναζητά πιθανό τραυματισμό, τη διάρκεια των συμπτωμάτων, τη σεξουαλική συμπεριφορά , την επώδυνη στύση, την ύπαρξη ή όχι συνοδών νοσημάτων. Η κλινική εξέταση γίνεται πάντα με το πέος σε χάλαση και σε στύση μετά από έγχυση αγγειοδραστικής ουσίας εντός του πέους. Η απεικόνιση του προβλήματος επιτυγχάνεται κυρίως με μια ειδική εξέταση που καλείται δυναμικό υπερηχογράφημα (triplex) πέους.

Η αντιμετώπιση της νόσου αρχικά είναι φαρμακευτική, με μια ποικιλία δραστικών ουσιών να χρησιμοποιούνται όπως η βεραπαμίλη, η ταμοξιφαίνη και η βιταμίνη Ε. Η αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αγωγής ποικίλει με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία. Στόχοι της φαρμακευτικής αγωγής είναι να σταματήσει την εξέλιξη  του νοσήματος και να μην επηρεαστεί η στύση και η κάμψη του πέους.

Όταν η βλάβη έχει σταθεροποιηθεί και όταν η κάμψη του πέους καθιστά αδύνατη τη σεξουαλική επαφή, θεραπεία εκλογής αποτελεί η χειρουργική επέμβαση. Εφαρμόζονται πολλές τεχνικές ευθειασμού του πέους με αφαίρεση ή όχι της πλάκας, με τοποθέτηση ή όχι μοσχεύματος.

Ο ειδικός ανδρολόγος με βάση την έκταση του προβλήματος, την ανατομία του πέους και την ύπαρξη συνοδών προβλημάτων θα επιλέξει την κατάλληλη εξατομικευμένη χειρουργική θεραπεία. Όσο και εάν ένα χειρουργείο στο πέος μοιάζει δύσκολο και επικίνδυνο, σε έμπειρη χειρουργική ομάδα αποτελεί μια ασφαλή λύση για την αντιμετώπιση της νόσου Peyronie.  

Χάρτης

Επικοινωνία

Ανδρολογικό Βόλου: Αγίου Νικολάου 31, Τ.Κ.38221 Βόλος

PhoneΤηλ: 2421033223, Fax: 2421033223,Κιν: 6945363356
email andrologikovolou@gmail.com
web www.andrologikovolou.gr

ΙΑΣΩ Θεσσαλίας: 8ο χλμ. Π.Ε.Ο Λάρισας - Αθηνών, Τ.Κ. 41500 Λάρισα

PhoneΤηλ: 2410 996000, Fax: 2410 555451

© 2018 Ανδρολογικό Βόλου      
Back to Top